pondelok, 27. februára 2012

Koláč plný lekváru

Keď som bola malá, lekvárový chlieb patril medzi moje obľúbené jedlá na raňajky a podobne. A ako som vyrastala, tak ma táto lekvárová láska nejak opúšťala a teraz nám jeden malý takmer plný otvorený lekvárový pohárik robí spoločnosť v chladničke aj celé mesiace.
No keďže lekvárom, džemom a podobným domácim laskominám po otvorení nerobí taký dlhý pobyt veľmi dobre, tak som sa rozhodla, že zakročím extrémne a využijem celý obsah na jedenkrát.


Tento recept ma oslovil asi pred mesiacom a keď prišiel čas - dnes, tak som sa rozhodla ho zrealizovať - trošku po svojom, ale výsledok je skvelý tak, či onak.
Nie je to nič prevratné, ale aspoň týmto klasickým koláčom, pripomínajúcim perník, nič neskazíte a je aj veľmi rýchlo hotový, keby vás nečakane prepadla návšteva... :)
Je voňavý, šťavnatý a aj úžasne sladký, takže kto veľmi neobľubuje "príkrejšie" sladkosti, tak nech uberie na cukre - ja som bola zvedavá, aký sladký bude, keď ho spravím podľa pôvodného receptu a môžem potvrdiť, že je dosť sladký - a to ja som cukrový závislák.







...a keď ešte môžem nejakým spôsobom popísať svoje pocity z neho... 
...chuťou mi pripomína jeseň prechádzajúcu do zimy... 
...vonia a chutí tak trochu predvianočne...



 



 
INGREDIENCIE:
Zdroj: Gurmet
1a1/2 šálky hladkej múky
1ČL muškátového orieška
1ČL mletej škorice
hrozienka - dala som 100g balenie
1/2 hrnčeka masla
1 hrnček cukru - vrátane jedného balíčka škoricového cukru
3 vajcia
1ČL sódy
3ČL bieleho jogurtu
 1 hrnček lekváru - použila som slivkový, ale výber príchute je na vás

100g čokolády a asi 50g masla roztopíme a vymiešame na polevu


POSTUP:
Múku zmiešame s koreninami a hrozienkami.
Maslo vymiešame s cukrami a po jednom zašľahávame vajcia.
Pridáme sódu, jogurt a lekvár, dobre premiešame a pridáme k múčnej zmesi.
Znovu poriadne premiešame a vylejeme do papierom na pečenie vyloženej koláčovej formy - buď okrúhlej, alebo hranatej (moja mala cca 20x25 cm).
Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C asi 35-45minút - upečenosť skúsime špáradlom.
Necháme vychladnúť a potom potrieme pripravenou čokoládovou polevou.
Necháme trochu stuhnúť a pokrájame.


Potom už len vychutnávame s hrnčekom horúcej kávy, či čaju... :)



7 komentárov:

  1. jooj, a tá čokoládová poleva na ňom ma úplne dostala.. u nás je to s lekvármi, bohužiaľ, podobne, stoja si v chladničke opustené... Ešte slivkový častejšie skončí na chlebíku, ale my sa polepšíme, že? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nooo,u nas na polepsenie velmi nadej nie je, lebo chut na lekvar je u mna veeelmi vynimocna a u mojho muza absolutna, pokial ho neskryjem do kolaca :D
      ale ktovie, mozno sa niekedy vratime k detskym chutiam :)))

      Odstrániť
  2. U nas taky zustavaji povidla stale v lednici :D Ale uz jsem si rikala, ze budou kolace, casem... :) A kolac vypada velmi dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem :) tento kolac ti na zvysne povidla veelmi odporucam :)

      Odstrániť
  3. výborný, nateraz najlepší internetový úlovok medzi receptami :) ... moja skúsenosť: keď zo dva dni postojí NÁHODOU :) v chladničke, je ešte lepší!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ooooch,dakujem,velmi si vazim taku chvalu :))) tesim sa ze vam obom tak chutil :))

    OdpovedaťOdstrániť