streda 2. novembra 2011

Šalviovo-voňavá tekvicovka s parmezánovou čiapočkou

Konečne som sa k maslovej tekvici tento rok dopracovala aj ja. Celá šťastná som si ju doniesla domov a v mojej hlave vírili možnosti využitia... no vybrať som si mohla len jednu, keďže tekvičku som si doniesla len malinkú. 
Rozhodla som sa, Marcel Ihnačák nikdy nesklamal a tak som si vybrala polievku z jeho knihy.
Musím uznať, znovu nesklamal. 
V ústach sa Vám pri tejto polievke len tak mihotajú chute, ktoré vytvárajú veľmi zaujímavý výsledok.
Nie je to bežná tekvicová chuť polievky, nie je to len obyčajná krémová zeleninovka, je to súzvuk výnimočnosti pod pokličkou hrnca... treba si ju jednoducho vedieť a chcieť vychutnať... :)))




INGREDIENCIE (5-6 porcií):
1kg maslovej tekvice - ošúpanej a nakrájanej na kocky
200g zemiakov
1 cibuľa - pokrájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku - pokrájané nadrobno
1 vetvička šalvie, alebo 1 malá lyžička sušenej
3PL olivového oleja
1,5L kuracieho vývaru
parmezán
soľ, mleté čierne korenie


POSTUP:
V hrnci na rozpálenom oleji si osmahneme cibuľu, stiahneme plameň a pridáme cesnak a šalviu. Chvíľu osmažíme a pridáme tekvicu a zemiaky, osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vývarom. Varíme 40 minút, kým sa zelenina nerozvarí.
Ak by polievka príliš zhustla, pridáme ešte vývar. 
Marcel túto polievku nerozmixoval, ale nechal takú "hrboľatú", no ja všeobecne obľubujem skôr hladké krémy, čiže som ju odstavila a rozmixovala tak hladko, ako to len išlo.
Podávame posypanú poriadnou vrstvou parmezánu postrúhaného najemno... 
...alebo aj s chlebíkom, opraženým na olivovom oleji (olejom nemusíme šetriť).

Dobrú chuť!

6 komentárov:

  1. u nas teraz tiez frcia tekvicove kremy, hlavne Matejko (11 mes.) na nich frci :)s mrkvou a cukinou to ma skoro ako presnidavku,ale podavam mu ju na obed.musim niekedy urobit takuto pre nas, kremove tiez lubime...mrkvovy, porkovy atd. atd.Mary, s tym parmezanom vyzera velmi lakavo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hmmm aj ja milujem tie detske papanice, tak sa tesim ze az raz budem mat deti, tak ich budem veselo vyrabat :)))
    ten parmezan je tam velmi dolezity, lebo ta polievka sama o sebe je dost salviova,...ale parmezan jej doda "grády" :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. veruže chutilo :-) Aj som spomenul v dnešnom príspevku:
    http://absik.blogspot.com/2011/12/telacie-medailonky-v-zlatej-mriezke.html

    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. super, tak sa tesim, ze niekto skusi aj moj receptik, ale zas.. nemozem si brat za neho zasluhy, ked je to recept M.Ihnacaka, sef kuchara, takze sa opravujem, tesi ma, ze som niekomu mohla sprostredkovat tuto dobrotu od neho :)))

    OdpovedaťOdstrániť