piatok 13. januára 2012

Brownies s lieskovými orieškami

Už som spomínala, že... Milujem čokoládu! Najviac ako sa len dááá!:)))
Brownies je teda dokonalý koláč, je to niečo ako upečená čokoláda, koláč, ktorý je proste maximálne čokoládový! 
...a teda, milujem brownies! :)
Pamätám sa na prvý brownies, ktorý som jedla - polotovar od Dr. O., ktorý ste už určite v obchodoch zahliadli a možno aj ochutnali. Ten vôbec nemal konzistenciu ozajstného browniesu, ale chuť bola výborná napriek tomu, že bol "z prášku", takže pre lenivé gazdinky odporúčam aj túto verziu... ;)))
ALE! Jedného dňa prišla prvá skúsenosť s "domácou" verziou tohto úžasného dezertu - samozrejme recept bol od Nigelly a to som hneď vedela, že nesklame - tzv. "snow flecked brownies", no a keď skúsite ten, tak sa vo Vás prebudí láska na celý život, teda aspoň pre tých, ktorí milujú sladko-sladké čokoládové sladkosti! :)
Od toho dňa som už upiekla aj iné verzie vrátane zdravej cviklovej a vždy boli úžasné. 
Proste tá dokonalá hlboká čokoládovosť, ktorá prejde aj do najtajnejších zákutí vašich chuťových pohárikov je nenahraditeľná žiadnou, určite výbornou, čokoládovou "len" piškótou, pretože brownies je vo svojej podstate iný... 
...jeho "hutná" konzistencia sa úžasne rozplýva v ústach a môže byť "popretkávaná" rôznymi orieškami, či sušeným ovocím, kúskami bielej, alebo akejkoľvek ďalšej čokolády, či karamelkami... taktiež zvykne byť ovoňaná škoricou, kardamónom, zázvorom... a najnovšie som natrafila aj na brownies s chrumkavými kúskami SLANINY!!! 
No aj "bez príchute" je to proste pri správnej konzistencii - na povrchu krehučká škrupinka a vo vnútri "jemne nedopečená" konzistencia, dokonalý zážitok, ktorý stačí doplniť už len kopčekom našľahanej smotany, vanilkovej zmrzliny, či obyčajným pohárom mlieka... :)

Ja som posledné dni znovu mala práve brownies-čokoládové chute a tentokrát som sa nechala inšpirovať "írskou blonďatou Nigellou" -  Rachel Allen. Jej brownies je s lieskovými orieškami, trošku lacnejšia verzia, pretože brownies si vyžaduje dosť veľa čokolády, vajíčok a k tomu aj nejaké to maslo, no a ona tieto suroviny vo svojom recepte trošku zredukovala, no napriek tomu chutil výborne. 
Samozrejme, že veľkosť koláča sa adekvátne zmenšila, ale zase povedzme si narovinu, nemusíme každý koláč piecť na najväčšom pekáči v domácnosti. 
Ja som použila cca 21x25cm (môj nový pekáčik, ktorý som dostala od mamky na Vianoce :) ) a úplne postačil - pohostila som 5 ľudí + nás dvoch s manželom a ešte nám ostalo aj na ďalšie dva dni dojedať, pretože je to fakt sýta sladkosť.
Rachel odporúča dokonca len 20x20cm, ale netreba sa báť použiť aj trošku väčší, napr. ako môj (pretože aj tak bol koláč vysoký asi 3cm) alebo potom urobiť dvojitú dávku! 

No, prepočty a riešenia nechám už na Vás.. :)


INGREDIENCIE:
(na spomínaný pekáčik 21x25cm) 

175g tmavej čokolády, najlepšie s obsahom kakaa 70%
175g masla
25g kakaa, najlepšie je samozrejme holandské
3 vajíčka
225g kr. cukru, alebo hnedého... to je na Vás, ktorý preferujete ;)
1ČL vanilkového extraktu
100g hladkej múky
75g nahrubo posekaných nasucho opražených voňavých lieskových orieškov, alebo akékoľvek iné obľúbené orechy, či čo Vám v browniese nesmie chýbať :)


POSTUP:
(180°C / 18-25minút - čas musíte vystihnúť sami podľa vlastnej rúry a vzhľadu koláčika - na povrchu suchá, lesklá škrupinka, vo vnútri trochu nedopečená konzistencia)

1. Predhrejeme si rúru.
2. V miske vo vodnom kúpeli si roztopíme maslo a čokoládu a vymiešame s kakaom na hladkú masu, ktorú necháme vychladnúť.
3. Vo väčšej miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom a vanilkou do penista.
4. Primiešame čokoládu  a jemne vmiešame múku a nakoniec lieskovce.
5. Nalejeme do maslom vymazaného pekáča a dáme piecť.
6. Koláč pri pečení, hlavne posledných 5 minút naozaj treba sledovať, aby sa veľmi neprepiekol a teda nevysušil.
7. Po upečení necháme vychladnúť a nakrájame na malé, či väčšie kocky, alebo iné obľúbené tvary.



p.s.: Pre milovníkov extrasladkosti - zasnežíme práškovým cukrom :)



4 komentáre:

  1. I když já sice čokoládová moc nejsem, tak toto se mi moooc líbí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aj ja milujem čokoládu! som čokoládoholik :) a tieto brownies vyzerajú megaúžasné, mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dakujem dievcata, ze zdielate moju cokolado-zavislost :)))

    OdpovedaťOdstrániť